NBF
  • Home
  • Over het NBF
  • Nieuws
  • SUBSIDIES
  • Donateur worden
  • Contact

meijler prijs 2019

De Meijler Prijs is ook in 2019 toegekend en wel aan Jeroen Houwen voor zijn masterscriptie lnfluence of allopurinol on thiopurine associated toxicity: a retrospective population-based cohort study. Jeroen studeert farmacie in Utrecht.
De uitreiking vond plaats op donderdag 9 januari 2020 op de Wintermeeting van het WHO Collaborating Centre for Pharmaceutical Policy & Regulation dat verbonden is aan vakgroep farmaco-epidemiologie in Utrecht. 

​Professor van Puijenbroek sprak bij de uitreiking een laudatio uit, waarna Dr. ir. Reijnders de prijs overhandigde. Daarna gaf de laureaat een presentatie van zijn onderzoek, waarvoor de nodige belangstelling was, zo bleek uit de levendige discussie die daarop plaats vond. 


Kees van Grootheest
secretaris NBF
Picture

MEIJLER PRIJS 2018

Ook in 2018 heeft het Nederlands Bijwerkingenfonds de Meijler-prijs uit mogen reiken aan de student geneeskunde, farmacie of gezondheidswetenschappen voor de beste scriptie of publicatie op het gebied van geneesmiddelveiligheid. De prijs, die al sinds 2006 bestaat, is vernoemd naar Prof. Leopold Meyler, pionier in onderzoek naar bijwerkingen van geneesmiddelen.
.De Meyler-prijs 2018 is toegekend aan Chantal Kats, student farmacie aan de Universiteit Utrecht. In haar masterscriptie: ”Early-life antibiotics use increases the risk of asthma and eczema: a discordant twin study” beschrijft ze haar onderzoek naar het mogelijk verband tussen het gebruik van antibiotica in de eerste levensfase en ontwikkeling van astma en eczeem. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands tweelingenregister van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het bestaan van een mogelijk verband tussen het gebruik van antibiotica en de ontwikkeling van astma en eczeem is relevant voor de behandeling van jonge kinderen. In haar masterscriptie wordt bovendien uitgebreid stilgestaan bij een mogelijk mechanisme.
Picture


. 






De prijs werd de prijs uitgereikt door Dr. Peter Reijnders, bestuurslid van het Bijwerkingenfonds, tijdens de Wintermeeting van het WHO Collaborating Centre for Pharmaceutical Policy and Regulation in Utrecht, die dit jaar plaatsvond op 10 januari.

Studenten die voor de Leo Meijler prijs 2019 in aanmerking wensen te komen kunnen hun scriptie of artikel voor 1 oktober 2019 inzenden aan: 
prof. dr. E.P. van Puijenbroek, 
Goudsbloemvallei 7, 
5237 MH  's-Hertogenbosch 
of mailen naar: e.vanpuijenbroek@lareb.nl

meijler prijs 2017

Picture
De Meijler-prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste scriptie of publicatie op het gebied van geneesmiddelenveiligheid aan een student farmacie,  geneeskunde of gezondheidswetenschappen. 
De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Nederlandse Bijwerkingenfonds en is vernoemd naar Prof. Leopold Meijler, pionier in onderzoek naar bijwerkingen van geneesmiddelen en de auteur van het standaardwerk 'Side Effects of Drugs', dat voor het eerst in 1951 gepubliceerd werd.
De Meijler-prijs 2017 werd uitgereikt aan Maarten van Eijk, student farmacie aan de Universiteit Utrecht voor zijn masterscriptie “Immunosuppressive antibodies and progressive multifocal leukoencephalopathy (PML): key reporting features and proposed search algorithm”. 
Doel van zijn studie was om verschillen in karakteristieken van meldingen in kaart te brengen voor een aantal monoklonale antilichamen die in verband gebracht waren met het ontstaan van PML. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het WHO Collaborating Centre for International Drug Monitoring (The Uppsala Monitoring Centre) in Uppsala, Zweden. Hierbij werd ondermeer gekeken of PML naar verhouding vaker gemeld was op deze monoklonale middelen in vergelijking met andere geneesmiddelen in de database. Daarnaast werd een uitgebreid zoekalgoritme ontwikkeld en geëvalueerd, dat in de toekomst gebruikt kan worden om deze bijwerking sneller in kaart te brengen. 
Maarten werd begeleid door Ola Caster, senior researcher bij het Uppsala Monitoring Centre  en Patrick Souverein, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht.
Het jurycomité was van mening dat de prijs aan Maarten zou moeten worden toegekend, omdat hij de gegevens uit de genoemde database op inzichtelijke wijze in verband bracht met de klinische praktijk. Bij de interpretatie werd ook expliciet de reeds bestaande epidemiologische en klinische kennis betrokken. Ten slotte heeft hij ook bijgedragen aan de mogelijkheden voor snellere herkenning van PML door een speciaal zoekalgoritme te ontwikkelen dat in andere instellingen en in andere landen ingezet kan worden.
Dr. Peter Reijnders, bestuurslid van het Bijwerkingenfonds, reikte op 9 januari 2018 tijdens de Wintermeeting van het WHO Collaborating Centre for Pharmaceutical Policy and Regulation in Utrecht de prijs uit aan Maarten van Eijk.
​
Studenten die voor de Leo Meijler prijs 2018 in aanmerking wensen te komen kunnen hun scriptie of artikel voor 1 oktober 2018 inzenden aan prof. dr. E.P. van Puijenbroek, Goudsbloemvallei 7, 5237 MH  's-Hertogenbosch of mailen naar e.vanpuijenbroek@lareb.nl


Toespraak ten behoeve van uitreiking Leo Meijler-prijs 2016

​Geachte aanwezigen,

Het is mij een genoegen om namens het bestuur van het Nederlands Bijwerkingen Fonds de Leo Meijler-prijs te mogen uitreiken. Het Bijwerkingenfonds is opgericht in 2003 om een bijdrage te leveren aan een goede geneesmiddelenveiligheid binnen en buiten Nederland. Het fonds biedt financiële ondersteuning aan onafhankelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van veiligheid van geneesmiddelen. Ook internationale activiteiten op het terrein van geneesmiddelenveiligheid en -bewaking worden gestimuleerd.

Het fonds stelt jaarlijks de Leo Meijler-prijs beschikbaar voor de beste scriptie of publicatie op het gebied van geneesmiddelenveiligheid.

De prijs is genoemd naar prof. dr. Leopold Meijler, pionier op het gebied van bijwerkingen van geneesmiddelen. Meijler publiceerde in 1951 het boek ‘Schadelijke nevenwerkingen van geneesmiddelen’ en was de eerste Nederlandse hoogleraar klinische farmacologie.

De prijs wordt jaarlijks aan een student geneeskunde, farmacie of gezondheidswetenschappen uitgereikt. Het doel is dat studenten geneeskunde, farmacie en aanverwante studies al tijdens hun studie het optreden van bijwerkingen als belangrijk aandachtspunt van farmacotherapie gaan zien.
​
Dit jaar ontvingen het Nederlands Bijwerkingen Fonds vier inzendingen voor de prijs. Zij voldeden allen in meer of minder mate aan de vereisten om in aanmerking te komen voor de prijs. De drie beoordelaars bereikten consensus bij de masterscriptie die Vincent de Jong in zijn opleiding geneeskunde aan de VU Amsterdam had geschreven.

Picture


​​











In zijn onderzoek naar een richtlijn van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) onderzocht Vincent de Jong de impact ervan. Hij keek daarbij naar het optreden van bijwerkingen bij twee verschillende regimes, en laat de balans tussen risico en baten naar voren komen.

Na het uitreiken van de prijs geef ik graag het woord aan Vincent de Jong om u iets meer te vertellen over zijn onderzoek.

De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldbedrag, drie delen uit de reeks Meyler’s Side Effects of Drugs alsmede een keramiek kunstwerk.

Nederlands Bijwerkingen Fonds 
Joos Banckersplantsoen 69
1056 LD Amsterdam   
E. info@bijwerkingenfonds.nl 
W. www.bijwerkingenfonds.nl